KRSTARENJE VOLGOM OD MOSKVE DO ST. PETERBURGA

KRSTARENJE VOLGOM

Moskva - St. Peterburg


Polasci:

10.07-20.07.

30.07-09.08.

19.08-29.08.

Brodovi: Rubljov/Surikov

11 dana / 10 noćenja

Moskva je jedan od nekoliko, po mnogim kriterijumima, najvažnijih gradova sveta. Prestonica je carske i moderne Rusije. Ona je veliki naučni, kulturni, politčki , privredni i turistički centar jednog dela sveta (malo je reći Rusije), riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja. Sankt Peterburg, grad i luka na ušću Neve u finski zaliv baltičkog mora. Ovu 6-milionsku metropolu, svakako jednu od najlepših na svetu, kao novu prestonicu Rusije, osnovao je 1701. godine Petar Veliki, istovremeno i tvorac moćne države ruskog naroda. Ruski car, da podsetimo, vladao je Rusijom od 1682. do 1725.godine. Odmah nakon stupanja na presto proputovao je Evropu da bi upoznao njena kulturno umetnička i tehnička dostignuća. Umni i daroviti vladar dovodio je najpoznatije evropske umetnike, arhitekte i druge stručne ljude da bi sazdao prestoni grad kome je nadenuo svoje ime.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Informacije o putovanju

pogledajte
https://www.flaticon.com/authors/monkik
Avion
https://www.flaticon.com/authors/monkik
11 dana
https://www.flaticon.com/authors/monkik
od 1189€

Prvi dan

BEOGRAD – MOSKVA

Sastanak grupe na aerodromu Beograd dva sata pre leta. Let za Moskvu SU 2091 u 13.25h za polaske 10.07 i 30.07, odnosno JU 650 u 06.35h za polazak 19.08. Transfer na brod. Večera. Noćenje. Fakultativno: Moskovski metro istog ili narednog dana, u zavisnosti od dolaska.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Drugi dan

MOSKVA (Kremlj i oružana palata)

Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje Moskve autobusom, u pratnji vodiča na srpskom jeziku (bez ulaska u objekte). Ručak – lanč paket ili na brodu.

Moskva je jedan od nekoliko najvećih i najznačajnjih gradova na svetu. Činjenica da je ona glavni grad jedne, tako velike, moćne i važne zemlje joj unekoliko pomaže da ima taj status ali, čak i da nije centar vlasti, i dalje bi mogla da se takmiči sa elitnim svetskim metropolama.

Prilikom ovog panoramskog razgledanja proći ćemo čuvenom Tverskom ulicom (ukoliko neka multimilionska metropola uopšte može da ima glavnu ulicu, onda je to „Tverskaja“ u Moskvi), Prošetaćemo se Crvenim trgom na kome ćemo videti crkvu Vasilija Blaženog (vizuelni simbol Moskve i cele Rusije), Lenjinov mauzolej, robnu kuću GUM… Videćemo i zdanja Istorijskog muzeja, Boljšoj teatar, Novodevičji manastir, Univerzitet Lomonosov i nestvaran prizor – panoramu grada koja se pruža sa Vorobjovih brda. Za kraj ove ekskurzije, planirana je poseta Hramu Hrista Spasitelja. Povratak na brod. Večera. Noćenje. Fakultativno: Obilazak Kremlja i poseta Oružanoj palati.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Treći dan

MOSKVA – Isplovljavanje oko 17.30h

Doručak. Slobodno vreme za odmor ili fakultativne obilaske. Ručak – lanč paket ili na brodu. Isplovljavanje iz luke. Večera i piće dobrodošlice. Noćenje. Fakultativno: Tretjakovska galerija.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Četvrti dan

UGLIČ (16.30h-19.30h)

Doručak. Dolazak u Uglič – naizgled običan i tipičan ruski grad čija priča će na Vas ostaviti izuzetno jake utiske. Naime, najveća impresija koju ćete poneti iz Ugliča je lik i delo Ivana Groznog čiji život i vladavina su umnogome vezani za ovaj grad.

Dok gledamo kupole Ugličkog kremlja, teško je pojmiti, kakva tragedija se ovde dogodila krajem 16. veka. Bezdušnost i borba za vlast doveli su do velike tragedije i katastrofe koja je izazvana ubistvom carevića Dimitrija, prestolonaslednika, najmlađeg sina cara Ivana Groznog. Poseban utisak na Vas će ostaviti pogled na grad sa reke Volge: crkva Vaskrsenja, crkva Svetog Dimitrija na krvi, uglički Kremlj sa najstarijom zgradom Ugliča – dvorcem carevića Dimitrija, Spaso-Preobraženska crkva.

Ručak. Slobodno vreme na brodu. Večera. Noćenje.

Peti dan

JAROSLAVLJ (08.00h-12.00h)

Doručak. Dolazak u Jaroslavlj. Razgledanje grada uz pratnju vodiča. Jaroslavlj je jedan od nekoliko najznačajnijih gradova Rusije. O njegovom značaju unekoliko govori i činjenica da je kraće vreme obavljao i funkciju prestonice. Grad je izuzetno lep sa predivnim građevinama, spomenicima, parkovima i promenadama duž obale i na ušću reke Kotoroslj u Volgu.

Posebno se izdvajaju Spaso-Preobraženski manastir, sa najstarijom crkvom u gradu (crkva Svetog spasitelja) sa čijih bedema se pruža prelep panoramski pogled na grad. Tu su još grupa Sabornih crkava iz XVII veka, rotonda (ostaci drevnog trgovačkg centra), jedan od najlepših spomenika kulture je i crkva Svetog Ilije Proroka iz XVII veka, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu, freske na zidovima crkve i njeni svodovi, pravi su muzej staroruskog slikarstva.

Nastavak plovidbe. Ručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Večera. Noćenje.

Šesti dan

GORICI – ZELENA OAZA (10.00h-14.00h)

Doručak. Uplovljavanje u Gorici – još jedno autentično rusko selo iz prirodnih oaza. Slobodno vreme. Nastavak plovidbe. Ručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Večera. Noćenje.

Fakultativna ekskurzija: Poseta Kirilo-Beložerskom manastiru iz XIV veka. Muzej ikona.

Kirilo-Beložerski je jedan od najvećih i najznačajnijih manastira Ruske pravoslavne crkve. Ukoliko želite da ovo krstarenje ima i pokloničku dimenziju, ne propustite ovaj izlet.

Sedmi dan

OSTRVO KIŽI (16.30h-20.00h)

Doručak. Slobodno vreme na brodu. Ručak. Brod će se usidriti na obali ostrva Kiži koje se nalazi na severnom kraju jezera Onjega. Onješko jezero je drugo po veličini u Evropi. Interesantno je da je, uprkos svojoj veličini, ovo i jedno od jezera sa najbistrijom vodom na svetu. Zašto je to tako, objasniće vam naš vodič u svojoj izuzetno zanimljivoj priči o jezeru i njegovim ostrvima (ima ih oko 1650) od kojih je Kiži definitivno najčuvenije. Naime, Kiži je, takođe, etno-ambijentalna celina i muzej arhitekture na otvorenom.

Originalne očuvane građevine Kižija dočaravaju život tamošnjeg stanovništva. Među njima se, svojom lepotom, naročito izdvajaju dve impozantne drvene crkve: Crkva Preobraženja sa 22 „ruske“ kupole u formi lukovice je pravo remek delo ruske graditeljske baštine. Naročito je zanimljiva činjenica da je za njihovu konstrukciju korišćeno isključivo drvo, bez ijednog metalnog dela, čak ni ekseri, a jedina oruđa neimara-drvodelja bili su sekira i dleto.

Isplovljavanje. Večera. Noćenje

Osmi dan

VERHNIJE MANDROGI (11.00h-14.30h)

Nakon što preplovimo Onješko jezero uplovljavamo u vode reke Svir na čijim obalama se nalazi etno selo Verhnjije Mandrogi (Gornje Mandroge), u čijem pristaništu će se naš brod zaustaviti. Doručak, a potom slobodno vreme koje ćete provesti u razgledanju ovog slikovitog seoceta čije bajkovite građevine plene pažnju posetilaca. Selo Mandrogi, osim što je zanimljivo po rekonstrukciji graditeljske tradicije drevnih Vepsa (narod koji je živeo na obalama Svira), ima izuzetno lepu prirodu u kojoj ćete uživati do ručka. Za ručak u selu Mandrogi, spremaju nam tamošnji specijalitet Šašlik (roštilj). Zabava na brodu. Kapetanska večera. Noćenje.

Deveti dan

ST. PETERBURG (uplovljavanje u St. Peterburg oko 09.00h)

Doručak. Ručak – lanč paket ili na brodu.

Fakultativno: Petergof – dvorac i park sa fontanama.

Petergof ili Petrov dvorac bio je letnja rezidencija Petra Velikog. U pitanju je raskošna palata sa carskim odajama i još raskošnijim dvorskim vrtovima: gornjim i donjim koji bi, i bez dvorca, bili atrakcija sami za sebe. Međutim, ovu ambijentalnu celinu uzbudljivijom čine čuvene petergofske kaskadne fontane sa pozlaćenim statuama. Nedaleko odavde, na kraju Donjeg parka je obala Baltičkog mora odakle se pruža prelep pogled na St.Peterburg.

Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Deseti dan

VERHNIJE MANDROGI (11.00h-14.30h)

Doručak.

St. Peterburg važi za jedan od najlepših gradova na svetu. Nalazi se na obalama Finskog zaliva i reke Neve koja se baš ovde, u samom gradu, grana u deltu obrazujući 45 ostrva na kojima se razvio prelepi Sankt Peterburg. Zahvaljujući svojim rekama i kanalima (ima ih čak 93) ispresecanih lančanim i pokretnim mostovima umngome podseća na Veneciju ili Amsterdam. Ovaj veličanstveni grad, ne tako davne 1703. godine, osnovao je ruski car Petar I – Veliki s namerom da ovamo preseli svoj presto. I zaista, periodu od 1712. do 1918. god. St. Peterburg je bio prestonica carske Rusije.

Panoramsko razgledanje grada uključuje vožnju Nevskim prospektom – glavnim gradskim bulevarom kojeg često ubrajaju među najlepše na svetu, crkve Spasa na krvi koja predstavlja arhitektonski „odgovor“ St. Peterburga na rivalski izazov iz Moskve – Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu. Sledi Kazanjska Saborna crkva koja je, pak, arhitektonski odgovor bazilici sv. Petra u Vatikanu iz čega se da zaključiti da se ovaj grad, doslovno, u lepoti takmiči sa celim svetom. Na prvoj turi videćemo i palatu Nacionalne biblioteke, čuvenu zgradu Admiraliteta, Isakijevsku crkvu koja je, bez veličanja, još raskošnija i monumentalnija od dve prethodno spomenute, zatim, Dvorski trg i Bronzanog konjanika – simbol grada. Ova tura uključuje i obilazak kompleksa znamenitog manastira Smoljnij, bedema Petropavlovske tvrđave, te neke od više stotina mostova koji su neizostavni element imidža i identiteta ovog grada. Osim navedenih, razgledaćemo i mnoge druge spomenike i objekte peterburške građevinske baštine koje potpisuju neka od najpoznatijih imena arhitekata tog vremena kao što su Rosi, Rastelli, Monferan i Kvarengi. Za kraj ove ekskurzije planirana je poseta znamenitoj Crkvi Svetog Nikole (Николо-Богоявленский Морской Собор). Ručak – lanč paket ili na brodu.

Fakultativno: Obilazak muzeja Ermitaž.

Ermitaž je jedan od nekoliko najpoznatijih muzeja umetnosti na svetu. Po mnogim kriterijumima, kao što je vrednost muzejskog fonda, broj eksponata i sl. važi za najčuveniji na svetu. U njegovim galerijama i dvoranama se nalazi preko 3 miliona umetnina među kojima su i dela čuvenih slikara kao što su: Leonardo Da Vinči, Rembrant, Mone, Sezan, Pikaso i dr.

Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

Jedanaesti dan

ST. PETERBURG (uplovljavanje u St. Peterburg oko 09.00h)

Doručak/lanč paket.Transfer na aerodrom. Za termin 19.08-29.08 let za Beograd JU 671 u 11.05h, dolazak u Beograd u 12.55h. 10.07-20.07 i 30.07-09.08 let za Beograd sa presedanjem preko Moskve SU 19 u 15.15h ,dolazak u Beograd u 22.10.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

CENOVNIK

Cena aranžmana po osobi (u EUR)

Doplata za jednokrevetnu sobu + 80 %

Cene fakultativnih izleta po osobi (u EUR)

*za minimum 10 putnika

Brod "Rubljov"

Brod je napravljen 1981. godine u Nemačkoj, a kompletno renoviran 2011.godine. Ima pet paluba, opremljen je savremenom navigacionom tehnikom i modernom opremom. Na brodu se nalazi 100 dvokrevetnih kabina sa dva donja kreveta, 4 jednokrevetne kabine sa jednim donjim krevetom, 20 trokrevetnih kabina sa 2 donja i jednim gornjim krevetom. Sve kabine su spoljašnje. Površina kabina – trokrevetna – 10.5m2, dvokrevetna – 8.6m2.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Tehničke informacije broda: dužina 125m, širina 16.7m, kapacitet 240 putnika. Brod ima: 2 restorana, 2 bara, konferencijsku salu, ambulantu, prodavnicu suvenira, perionicu.

https://unsplash.com/@sanfranciscoU kabini su: klima uređaj, kupatilo (tuš kabina), utičnica, plakar. Kreveti za jednu osobu su 185×80 cm.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Brod "Vasily Surikov"

Brod je sagrađen u Austriji 1975.godine, i kompletno rekonstruisan 2007. godine. Brod ima četiri palube. Brod raspolaže sa 44 dvokrevetnih soba, 2 jednokrevetne sobe, 32 trokrevetne sobe. Sve kabine su spoljašnje.

https://unsplash.com/@sanfrancisco

Tehničke informacije: dužina 110.1 m, sirina 14.5m, kapacitet 150 putnika. Na brodu se još nalaze: restoran, 2 bara, konferencijska sala, medicinska ambulanta, kiosk sa suvenirima… Svaka kabina ima: klima uređaj, kupatilo, električnu utčnicu (napon u kabini 220V), plakar. Kreveti su za jednu osobu su 185×80 cm. Standard Twin: širina 2.14m, dužina 4.36m, površina 9.33 m2.

https://unsplash.com/@sanfranciscoDODATNE INFORMACIJE:

NAČIN PLAĆANJA:

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši u dinarima po prodajnom kursu UniCredit banke na dan uplate.

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:

 • Avio prevoz (ekonomska klasa) Beograd-St.Peterburg/Moskva-Beograd
 • Prtljag 23 kg – 1 kofer i ručni prtljag, koji se unosi u avion. (Višak kilograma ili dodatna torba se dodatno naplaćuje)
 • Pun pansion na brodu (doručak-švedski sto, ručak, večera-meni)
 • Smeštaj u odgovarajućim kabinama
 • Transfer aerodrom-brod-aerodrom
 • Razgledanje grada, usluge vodiča
 • Zdravstveno osiguranje na teritoriji Rusije (samo za građane sa PASOŠIMA R. SRBIJE)

DOPUNSKE USLUGE KOJE SU UKLJUČENE U CENU:

 • Welcome coctail – prezentacija posade broda sa čašom šampanjca
 • Gala Kapetanska večera
 • Za ručak i večeru – mogućnost jela: meso, riba ili vegeterijanska hrana
 • Zabavni program na brodu – igre, filmovi
 • Živa muzika u baru svako veče
 • Tri koncerta, uključujući jedan folklorni

U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad
 • Fakultativni izleti
 • Aerodromske takse (cena od 110-157 u zavisnosti od Aviokompanije).Podlozne su promeni
 • Bakšiš za posadu broda u iznosu od 40 eur po osobi
 • Individualni troškovi

NAPOMENE:

 • Red vožnje i redosled poseta i izleta podložni su promenama usled više sile (vremenske neprilike, praznici i sl.) ili usled pomeranja od strane lokalnog agenta.
 • Prilikom prijave se obavezno dostavljaju podaci iz važećeg pasoša. Važnost pasoša je minimum 6 meseci nakon datuma izlaska iz Rusije
 • Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa
 • Koji brod će ploviti, od ponudjena dva, biće izvesno mesec dana pred polazak
 • WI-FI je besplatan na SUN DECK-u (poslednjoj palubi). Postoji mogucnost plaćanja interneta na brodu, 20 eur po aparatu. Napomena: tokom plovidbe je slab signal na brodu
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cena prevoza promeni cenu aranžmana, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih (minimum 30 putnika) otkaže putovanje, najkasnije 5 dana pre početka putovanja.


Opis hotela GOLDEN RING 5*, Moskva

-Adresa: Smolenskaya br. 5, Moskva. Metro stanica – Smolenskaya. Hotel se nalazi u Centru grada. U neposrednoj blizini se nalaze Crveni trg i Kremlj. Fotografije i opise možete pogledati na linku iznad.


Opis hotela „MOSKVA“ 4*

-(četiri zvezdice po ruskoj kategorizaciji, ne evropskoj), St. Peterburg

-Adresa: Prospekt Aleksandra Nevskog 2.

Metro stanica: Trg Aleksandra Nevskog. Hotel se nalazi u Centru grada. Fotografije i opis hotela možete pogledati na stranici